Sivut

Tölkkien kierrättäminen on arkipäivän ympäristöteko

Suomessa toimii yksi maailman parhaista juomapakkausten kierrätysjärjestelmistä ja suomalaiset ovatkin ahkeria pullonpalauttajia. Joka vuosi Suomessa myydään noin 1,2 miljardia pantillista tölkkiä, joista 95% päätyy palautusautomaatin kautta takaisin kiertoon.

Luku on varsin hyvä ja voimme syystä olla ylpeitä pullonpalautusjärjestelmästämme. Tässä kokoluokassa on kuitenkin syytä muistaa, että se ”puuttuva” 5% tarkoittaa peräti 60 miljoonaa tölkkiä. Joka vuosi siis kymmenet miljoonat tölkit eivät löydä tietään takaisin kauppojen palautusautomaattiin. Yhdessä me pystymme varmasti parempaan!

Tölkkialumiini on erinomainen kierrätysmateriaali

Alumiinitölkit ovat kevyitä sekä särkymättömiä ja mikä parasta, alumiinia voi uudelleen käyttää laadun kärsimättä lähes loputtomiin.

Uusien tölkkien valmistaminen neitseellisestä materiaalista vie valtavasti energiaa ja aiheuttaa turhia hiilidioksidipäästöjä. Sen sijaan kierrätetystä materiaalista valmistettu tölkki vaatii vain n. 5 % ensivalmistusprosessin energiasta ja tuottaa 85 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä.

Jokainen tölkki, myös ne pantittomat, on siis tärkeää kierrättää. Näin saamme arvokkaan raaka-aineen takaisin kiertoon ja luonnonvaroja säästyy. Kaikki palautusautomaattien kautta kierrätetty tölkkialumiini käytetään suoraan uusien tölkkien valmistukseen.

Tölkin matka palautusautomaatin kautta takaisin tölkiksi

Kuluttajan kauppaan palauttama tölkki jatkaa kaupasta matkaansa käsittelylaitokselle, jossa tölkit puristetaan isoiksi paaleiksi. Paalit kuljetetaan alumiinisulattamoon, jossa ne sulatetaan ja valetaan alumiiniharkoiksi. Harkot puristetaan ohuiksi levyiksi, jotka toimitetaan tölkkitehtaalle isoina tonnien painoisina rullina. Suomessa toimii kaksi tölkkitehdasta, Hämeenlinnassa ja Mäntsälässä.

Nokian Panimon tölkit tulevat Can Packin tehtaalta Hämeenlinnasta. Siellä Keisari-oluttölkit ja muut Nokian Panimon suosikkijuomat saavat niille tutut maalaukset pintaansa. Tölkkitehtaalta tölkit kuljetetaan Nokian Panimolle täytettäviksi. Täydet tölkit kuljetetaan ravintoloihin ja kauppoihin kuluttajien ostettavaksi ja nautittavaksi. Koko kierrätysprosessi kestää muutaman kuukauden.

Uudenlainen tapa palauttaa pantilliset tölkit ja pullot

Perinteisen pullonpalauksen rinnalle on hiljattain tullut myös uudenlainen vaihtoehto. Tölkit ja pullot voi nimittäin palauttaa suoraan kotiovelta Canit-mobiilisovelluksen avulla.

Canit on suomalaisen startupin kehittämä sovellus, joka yhdistää turvallisesti pullojen palauttajat ja kerääjät. Sinun ei siis tarvitse lähteä kotioveasi kauemmas päästäksesi eroon tyhjistä pulloistasi. Palautettuasi pullot sovelluksen kautta, saat Canit-tilillesi osuuden panttien arvosta. Sieltä voit siirtää summan joko omalle pankkitilillesi tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen.

Myynti-ilmoitusten jättäminen sovellukseen on maksutonta. Yksittäisiä pulloja ja tölkkejä ei tarvitse laskea eikä niiden tarkkaa lukumäärää tietää. Riittää, kun ilmoitat tölkkien ja pullojen lukumäärän ruokakaupan muovipussin tarkkuudella. Sovellus hoitaa loput.

Pullonpalautus Canit-sovelluksen avulla vie vain minuutin

Näin pullonpalautus toimii Canit-sovelluksessa:

  1. Lataa Canit
  2. Ilmoita sijaintisi ja kuinka monta pussillista sinulla on tyhjiä pulloja tai tölkkejä myytävänä (yksi pussi on kaupan normaalikokoinen muovipussi)
  3. Etukäteen rekisteröityneet käyttäjät ilmoittautuvat hakemaan pullopussisi. Valitse heistä, kuka tulee hakemaan pussit luotasi.
  4. Odottele kotona, että pulloja tullaan noutamaan.

Saat kaupanvahvistuksen jälkeen omalle Canit-tilillesi osuuden myymiesi pullojen panteista.

Lue täältä tarkemmin, miten pullonpalautus toimii Canit-sovelluksessa.

Voit myös seurata Canit-sovellusta heidän Facebook ja Instagram -kanavissaan.

Mukavaa kevättä ja muista kierrättää! 😊

-Vieraskynä: Jenni Lahtinen, Canit

Lue myös

Toiminnan katsaus 1-6/2022

Nokian Panimo Oy:n puolivuotiskatsaus 1.1.–30.6.2022: Liikevaihto kasvoi 9 % ja kannattavuus laski -39 % Tammi-kesäkuun 2022 pääkohdat Liikevaihto kasvoi 9 prosenttia 4 487 tuhanteen euroon

Lue lisää »

Nokia-olut tulee, oletko valmis?

Panimon portin pielessä olevaan sähkötolppaan on kiinnitetty juliste, jonka tekstiä olen omavaltaisesti muunneltuna käyttänyt tämän blogi- kirjoituksen otsikkona. Kysyimme kuluneen kesän aikana Keisari Kauppa &

Lue lisää »