Sivut

Mitä on Root Beer?

Meidän valmistamamme kotimainen virvoitusjuoma Sun’n Root Beer on herättänyt paljon ihmetystä etenkin nimensä vuoksi. Mikä tämä kotimaassamme melko tuntematon juoma on ja miksi sitä sanotaan olueksi?

Root Beer on kotoisin Amerikasta ja sieltä se on levinnyt laajasti muillekin mantereille. Suurta suosiota juoma nauttii kuitenkin edelleen pääosin ”vain” Yhdysvalloissa sekä Kanadassa.

Root Beerin tarina alkaa jo 1800 -luvulta, jolloin juoma ei ollut samanlainen kuin nykyään. Siihen aikaan perinteistä olutta pidettiin terveellisempänä kuin vettä. Oluen paneminen maltaiden kanssa vaatii kiehuvan veden, jolloin keittämisen jälkeen olut oli turvallisempi juoma. Amerikassa oluen sekaan lisättiin paikallisten kasvien juurta. Juomaa pidettiin juurten vaikutuksesta terveellisenä. Tarinoiden mukaan lopulta pennsylvanialainen apteekkari kaupallisti juoman 1800 -luvulla nimellä Root Tea ja juoma sisälsi hieman alkoholia. Myöhemmin apteekkari muutti juoman nimen Root Beeriksi, koska sillä nimellä juoma oli helpompi myydä paikallisille kaivostyöntekijöille. Tämähän kuulostaa järkevältä ja sitä lopulta olikin.

1800 -luvun lopulla juomaan lisättiin makeutettua hiilihapotettua vettä ja juomasta tulikin enemmänkin virvoitusjuoma kuin olut. Pääosin juomassa käytettiin nimenomaan sarsaparillan juurta. Myöhemmin 1900 -luvulla sarsaparillan juuren käyttö kiellettiin kaupallisissa ruoka -ja juomatuotteissa FDA:n toimesta, koska sen huomattiin sisältävän karsinogeenia. Tämän jälkeen sarsaparilla korvattiin aromeilla, jotka eivät sisältäneet sarsaparillaa, mutta juoma kuitenkin muistutti edelleen edeltäjäänsä.

Nykyään juoman ainesosille ei ole olemassa mitään tiettyjä vaatimuksia, mutta nykyajan Root Beer sisältää ainakin vettä, sokeria, erilaisia aromeita sekä hiilihappoa. Juoman maku on hyvin ainutlaatuinen ja mielipiteitä jakava, mutta ainakin kirjoittajan henkilökohtainen suosikki.

– Janne Paavola

Lue myös

Toiminnan katsaus 1-6/2022

Nokian Panimo Oy:n puolivuotiskatsaus 1.1.–30.6.2022: Liikevaihto kasvoi 9 % ja kannattavuus laski -39 % Tammi-kesäkuun 2022 pääkohdat Liikevaihto kasvoi 9 prosenttia 4 487 tuhanteen euroon

Lue lisää »

Nokia-olut tulee, oletko valmis?

Panimon portin pielessä olevaan sähkötolppaan on kiinnitetty juliste, jonka tekstiä olen omavaltaisesti muunneltuna käyttänyt tämän blogi- kirjoituksen otsikkona. Kysyimme kuluneen kesän aikana Keisari Kauppa &

Lue lisää »