Sivut

Mitä on Root Beer?

Meidän valmistamamme kotimainen virvoitusjuoma Sun’n Root Beer on herättänyt paljon ihmetystä etenkin nimensä vuoksi. Mikä tämä kotimaassamme melko tuntematon juoma on ja miksi sitä sanotaan olueksi?

Root Beer on kotoisin Amerikasta ja sieltä se on levinnyt laajasti muillekin mantereille. Suurta suosiota juoma nauttii kuitenkin edelleen pääosin ”vain” Yhdysvalloissa sekä Kanadassa.

Root Beerin tarina alkaa jo 1800 -luvulta, jolloin juoma ei ollut samanlainen kuin nykyään. Siihen aikaan perinteistä olutta pidettiin terveellisempänä kuin vettä. Oluen paneminen maltaiden kanssa vaatii kiehuvan veden, jolloin keittämisen jälkeen olut oli turvallisempi juoma. Amerikassa oluen sekaan lisättiin paikallisten kasvien juurta. Juomaa pidettiin juurten vaikutuksesta terveellisenä. Tarinoiden mukaan lopulta pennsylvanialainen apteekkari kaupallisti juoman 1800 -luvulla nimellä Root Tea ja juoma sisälsi hieman alkoholia. Myöhemmin apteekkari muutti juoman nimen Root Beeriksi, koska sillä nimellä juoma oli helpompi myydä paikallisille kaivostyöntekijöille. Tämähän kuulostaa järkevältä ja sitä lopulta olikin.

1800 -luvun lopulla juomaan lisättiin makeutettua hiilihapotettua vettä ja juomasta tulikin enemmänkin virvoitusjuoma kuin olut. Pääosin juomassa käytettiin nimenomaan sarsaparillan juurta. Myöhemmin 1900 -luvulla sarsaparillan juuren käyttö kiellettiin kaupallisissa ruoka -ja juomatuotteissa FDA:n toimesta, koska sen huomattiin sisältävän karsinogeenia. Tämän jälkeen sarsaparilla korvattiin aromeilla, jotka eivät sisältäneet sarsaparillaa, mutta juoma kuitenkin muistutti edelleen edeltäjäänsä.

Nykyään juoman ainesosille ei ole olemassa mitään tiettyjä vaatimuksia, mutta nykyajan Root Beer sisältää ainakin vettä, sokeria, erilaisia aromeita sekä hiilihappoa. Juoman maku on hyvin ainutlaatuinen ja mielipiteitä jakava, mutta ainakin kirjoittajan henkilökohtainen suosikki.

– Janne Paavola

Lue myös

Tilinpäätös 2023

• liikevaihto kasvoi 10% • liikevoitto oli 10% liikevaihdosta • tilikauden investoinnit  539t€ (1 439 t€)  Liitteenä tilikauden 2023 tilinpäätös, toimintakertomus sekä tilintarkastuskertomus. Vuoden 2024

Lue lisää »

Yhtiökokouskutsu 2024

Nokian Panimo Oy:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina 26. maaliskuuta 2024 alkaen klo 14.00 Nokian Kerholan juhlasalissa, Souranderintie 13, Nokia. Oikeus osallistua yhtiökokoukseen

Lue lisää »

Etkö löytänyt etsimääsi lähikaupasta?
Käytä ääntäsi ja toivo Nokian Panimon tuotteita kauppiaalta!

Vaikuta valikoimaan! Kauppiaat etsivät jatkuvasti uusia tuotteita hyllyille – toiveitasi oikeasti kuunnellaan.
Täytä oheisista linkeistä lomakkeelle toivomasi tuotteet, ja hoidetaan lempparisi lähelle yhdessä.