Sivut

Ylijäänyt oluthiiva hyötykäyttöön

Minulla on tiiviit siteet Englantiin, sillä tällä hetkellä kaksi tytärtäni asuvat siellä vakituisesti. Olen käynyt maassa useasti, ja mieleeni on jäänyt perienglantilainen elintarvike, voileipälevite Marmite. Se jakaa erittäin voimakkaasti mielipiteet inhoajiin ja rakastajiin, ja minä kuulun jälkimmäisiin.

Marmite on viime vuosisadan alkupuolella kehitetty, säilyvä, ravinto- ja vitamiinirikas, edullisista ja helposti saatavilla olevista raaka-aineista valmistettu tumma tahna. Se maistuu suolaiselle, hiukan sillimäiselle, mutta miellyttävän umamiselle. Lasipurkki on ikoninen, ja mm. mr. Bean levittelee siitä näyttävästi paahtoleivälleen päällystettä yhdessä jaksossaan.

Marmiten pääraaka-aine on oluthiiva. Lisäksi se sisältää vihannesuutetta, suolaa, mausteita, ja siihen on lisätty mm. B12 vitamiinia.

Marmiten valmistusresepti on salaisuus. Nyt, kun Brexit ja varsinkin koronavirus supistivat oluen valmistuksen Iso-Britanniassa, raaka-aineen saatavuus huononi. Marmiten hinta pompsahti ja saatavuus heikkeni. Niinpä tätä herkkua on alettu yrittää valmistaa kotona. Minäkin kiinnostuin asiasta, ja koska oluthiivaa on saatavilla työni puolesta, päätin kokeilla.

Löysin yhden ohjeen netistä ja tein sen mukaan ensimmäisen kokeiluni. Prosessi on aikaa vievä, muttei kovin työläs. Tuloksena oli esikuvaansa paljon vähäsuolaisempi ( Marmitessa on suolaa peräti 6g/100g !), vaaleampi ja rouheisempi tahna. Tahnaa maistaneet ovat kuivailleet makua mm. maksapasteijamaseksi. Miinuspuolena on hiivaan jääneiden humalan katkeroiden jälkipotku.

Seuraava koe-erä on nyt prosessissa: pesen hiivaa päivittäin, jotta saisin mahdollisimman paljon katkeroita huuhdeltua pois. Tein ensimmäisen pintahiivalla (jossa IPA ja APA-oluista jääneitä katkeroita liikaa) ja nyt kokeilen pohjahiivaa.

Perimmäisenä ajatuksena innostukseeni on ollut saada ylijäänyt oluthiivan hyötykäyttöön. Sitähän tulee oluenpanossa yli tarpeen. Siinä olevat ravintoaineet, proteiinit ja B-vitamiinit, foolihapot ja kivennäisaineet ovat arvokasta materiaalia myös ihmisravinnoksi, ei pelkästään ravintolisinä tai oluthiivatabletteina.

-Riitta Sulkama

Lue myös

Tilinpäätös 2023

• liikevaihto kasvoi 10% • liikevoitto oli 10% liikevaihdosta • tilikauden investoinnit  539t€ (1 439 t€)  Liitteenä tilikauden 2023 tilinpäätös, toimintakertomus sekä tilintarkastuskertomus. Vuoden 2024

Lue lisää »

Yhtiökokouskutsu 2024

Nokian Panimo Oy:n osakkeenomistajat kutsutaan varsinaiseen yhtiökokoukseen, joka pidetään tiistaina 26. maaliskuuta 2024 alkaen klo 14.00 Nokian Kerholan juhlasalissa, Souranderintie 13, Nokia. Oikeus osallistua yhtiökokoukseen

Lue lisää »

Etkö löytänyt etsimääsi lähikaupasta?
Käytä ääntäsi ja toivo Nokian Panimon tuotteita kauppiaalta!

Vaikuta valikoimaan! Kauppiaat etsivät jatkuvasti uusia tuotteita hyllyille – toiveitasi oikeasti kuunnellaan.
Täytä oheisista linkeistä lomakkeelle toivomasi tuotteet, ja hoidetaan lempparisi lähelle yhdessä.