Sivut

Ylijäänyt oluthiiva hyötykäyttöön

Minulla on tiiviit siteet Englantiin, sillä tällä hetkellä kaksi tytärtäni asuvat siellä vakituisesti. Olen käynyt maassa useasti, ja mieleeni on jäänyt perienglantilainen elintarvike, voileipälevite Marmite. Se jakaa erittäin voimakkaasti mielipiteet inhoajiin ja rakastajiin, ja minä kuulun jälkimmäisiin.

Marmite on viime vuosisadan alkupuolella kehitetty, säilyvä, ravinto- ja vitamiinirikas, edullisista ja helposti saatavilla olevista raaka-aineista valmistettu tumma tahna. Se maistuu suolaiselle, hiukan sillimäiselle, mutta miellyttävän umamiselle. Lasipurkki on ikoninen, ja mm. mr. Bean levittelee siitä näyttävästi paahtoleivälleen päällystettä yhdessä jaksossaan.

Marmiten pääraaka-aine on oluthiiva. Lisäksi se sisältää vihannesuutetta, suolaa, mausteita, ja siihen on lisätty mm. B12 vitamiinia.

Marmiten valmistusresepti on salaisuus. Nyt, kun Brexit ja varsinkin koronavirus supistivat oluen valmistuksen Iso-Britanniassa, raaka-aineen saatavuus huononi. Marmiten hinta pompsahti ja saatavuus heikkeni. Niinpä tätä herkkua on alettu yrittää valmistaa kotona. Minäkin kiinnostuin asiasta, ja koska oluthiivaa on saatavilla työni puolesta, päätin kokeilla.

Löysin yhden ohjeen netistä ja tein sen mukaan ensimmäisen kokeiluni. Prosessi on aikaa vievä, muttei kovin työläs. Tuloksena oli esikuvaansa paljon vähäsuolaisempi ( Marmitessa on suolaa peräti 6g/100g !), vaaleampi ja rouheisempi tahna. Tahnaa maistaneet ovat kuivailleet makua mm. maksapasteijamaseksi. Miinuspuolena on hiivaan jääneiden humalan katkeroiden jälkipotku.

Seuraava koe-erä on nyt prosessissa: pesen hiivaa päivittäin, jotta saisin mahdollisimman paljon katkeroita huuhdeltua pois. Tein ensimmäisen pintahiivalla (jossa IPA ja APA-oluista jääneitä katkeroita liikaa) ja nyt kokeilen pohjahiivaa.

Perimmäisenä ajatuksena innostukseeni on ollut saada ylijäänyt oluthiivan hyötykäyttöön. Sitähän tulee oluenpanossa yli tarpeen. Siinä olevat ravintoaineet, proteiinit ja B-vitamiinit, foolihapot ja kivennäisaineet ovat arvokasta materiaalia myös ihmisravinnoksi, ei pelkästään ravintolisinä tai oluthiivatabletteina.

-Riitta Sulkama

Lue myös

Toiminnan katsaus 1-6/2022

Nokian Panimo Oy:n puolivuotiskatsaus 1.1.–30.6.2022: Liikevaihto kasvoi 9 % ja kannattavuus laski -39 % Tammi-kesäkuun 2022 pääkohdat Liikevaihto kasvoi 9 prosenttia 4 487 tuhanteen euroon

Lue lisää »

Nokia-olut tulee, oletko valmis?

Panimon portin pielessä olevaan sähkötolppaan on kiinnitetty juliste, jonka tekstiä olen omavaltaisesti muunneltuna käyttänyt tämän blogi- kirjoituksen otsikkona. Kysyimme kuluneen kesän aikana Keisari Kauppa &

Lue lisää »