Yuzu-kirpeä kummajainen

by admin

27.11.2019

Blogi

0 comments

Syksy on edennyt jo pitkälle ja sen mukana Panimo on pyöräyttänyt taas uusia tuotteita. Laitettiin muun muassa meidän Indian Tonic aivan uusiksi. Lisäksi tuotiin rinnalle kaksi erilaista maku tonicia; kurkku ja yuzu. Kaikki näistä ovat kokeilemisen arvoisia mutta perehdytään kuitenkin hieman joukon kummajaiseen eli yuzuun.

Yuzu on alun perin Kiinasta kotoisin oleva sitrushedelmä. Nykyisin sitä kasvatetaan enimmäkseen Japanissa. Yuzun mehua sekä raastettua kuorta käytetäänkin paljon perinteisessä Japanilaisessa keittiössä. Yuzun hedelmä on tavallisesti mandariinin kokoinen tai hieman pienempi, mutta voi sen yleisimmän kasvualueen ulkopuolella hyvin lämpimässä ilmastossa joskus kasvaa appelsiinin kokoiseksi. Ohut kuori on raakana vihreä mutta kypsänä hieman punertavan keltainen.

Vuonna 2014 julkaistussa Japanilaistutkimuksessa kävi ilmi, että yuzu-hedelmän tuoksuttelulla voi olla myönteisiä vaikutuksia sympaattisen hermojärjestelmän rauhoittamiseksi. Sympaattinen hermosto on se osa hermostosta joka kuormittuu esimerkiksi stressitilanteissa.

Jos yuzua haluaa kokeilla omassa keittiössä, niin kannattaa käyttää sitä limen, sitruunan tai greipin tilalla. Sitä voi myös puristaa juomaveden sekaan tai raastaa kuorta kuuman teen joukkoon. Tai sitten vain poistaa kaupan hyllystä meidän yuzu tonicin. Löytyy ainakin hieman todennäköisemmin kaupan valikoimasta 😉

Kalle Viitamaa
Työnjohtaja
Astiointi ja sekoitejuomat